Dublin

Den irländska huvudstaden har en lång historia och är full av intressanta byggnader som präglar stadsbilden. Dessutom är staden på ostkusten känd för sitt spännande nattliv framför allt stadsdelen Temple Bar. Det finns alltså mycket att se och göra i Dublin!

...

När besöka Dublin?

I Dublin råder ett milt, fuktigt, maritimt klimat året om. Så vad vädret beträffar spelar det ingen större roll när man besöker staden. Bra att veta är att St. Innan avfärd värt att veta Dublin är en relativt dyr stad, men det är ju vi som svenskar hyfsat vana vid. Enkla snabbmatsställen och lågpriskedjor är naturligtvis lite billigare, men alkohol, öl på pub och tobak är dyrt. Tänk på tidsskillnaden! Dublin ligger en timme efter oss.Patrick’s Day inträffar den 17 mars samt Dublin Fringe Festival de två första veckorna i september. En ytterligare höjdpunkt på året är Dublin Theatre Festival, som gått av stapeln sedan 1957 och alltid äger rum från slutet av september till mitten av oktober. Detta evenemang sägs vara det största och äldsta teaterevenemanget i sitt slag.

...

Innan avfärd värt att veta

Dublin är en relativt dyr stad, men det är ju vi som svenskar hyfsat vana vid. Enkla snabbmatsställen och lågpriskedjor är naturligtvis lite billigare, men alkohol, öl på pub och tobak är dyrt. Tänk på tidsskillnaden! Dublin ligger en timme efter oss.

...

På plats

Från flygplatsen in till centrum tar man sig lättast med flygbussen Airlink 747. Denna buss kör till Dublin Connolly Railway Station (Stásiún Ui Chonghaile) samt till Heuston Railway Station. Turen tar ungefär 40 minuter och kostar cirka 10 euro tur och retur. Man kan också åka med linjebuss nr 16, 41 och 102 samt flygbussen AircoachShuttle, den sistnämnda kostar runt 10 euro. Ett trestjärnigt hotell kostar ungefär 80 euro per person och natt. Billigare är förstås ett vandrarhem eller hostel, som går på runt 12 euro. Kollektivtrafiken är prisvärd och består av både bussar och spårvagnar. Priset beror på hur många stationer man åker. Ett till tre stopp kostar ungefär 1,50 euro. Från 13 stopp och mer kostar det 2,60 euro. Ett tips är att köpa bussbiljettern som kallas “Leaper” för 6,90 euro. Taxi är ett förhållandevis dyrt alternativ.

...