Flyg från Stockholm Arlanda till Östersund

Useful information about the flight från Stockholm Arlanda till Östersund

Östersund

Vinterstaden Östersund, huvudstaden i Republiken Jämtland, har ungefär 45 000 invåndare. Staden ligger vid Storsjön och är Jämtlands residensstad.

Östersund grundades på 1700-talet, framför allt för att kontrollera handeln i Jämtland. Denna handel var väldigt lönsam, vilket länge var en nagel i ögat hos de svenska makthavarna i Stockholm, som förstås också ville få sin bit av kakan.

Östersund ligger i mellersta Sverige, mitt i Jämtlands län och kallas också för Sveriges mittpunkt. Namnet har staden fått från det smala sundet Östersundet, som skiljer Frösön från fastlandet. 1810 blev staden residensstad och räknades också ur miltär synpunkt som en viktig punkt, eftersom Sverige efter förlusten av sin stormaktsställning framför allt var lätt att angripa i norr.

Sevärdheter

Stadsbilden kännetecknas framför allt av det slutna torg som finns mitt i centrum, ett av sex som anlagts i Sverige. De andra finns i Haparanda, Karlstad, Piteå, Uppsala och Vimmerby. Torget skapades genom inskärningar i fyra kvarter med ambitionen att skapa ett öppet rum mitt i centrum. Torget har länge verkat som stadens huvudsakliga marknadsplats och hjärtpunkt och det är även här som den tusenåriga Gregoriemarknaden hålls varje år i mars. Även stadsfestivalen Storsjöyran har Stortorget som sin centrala punkt.

Rådhuset och Jamtli-muséet är också två sevärdheter som inte bör missas.

Flyginformation Stockholm Arlanda - Östersund
Billiga direktflyg
Flyguppgifter Stockholm Arlanda - Östersund
  • Längd flygning: min. 01:00 / max. 01:05
  • Avstånd: 434 km
  • Flyg per vecka: 49
  • Längd returflyg: min. 01:00 / max. 01:05